Decesele din cauza accidentelor din trafic pot deveni a cincea cauză de moarte la nivel mondial. Mașinile electrice pot face drumurile mai sigure

de: Ozana Mazilu
21 04. 2021

Mașinile electrice au potențialul de a ajuta în lupta noastră împotriva dezastrelor climatice. De exemplu, dacă toate mașinile din Marea Britanie ar fi electrice, emisiile din țară ar scădea cu 12%.

Dar mașinile electrice ar putea, de asemenea, să poată aborda o altă problemă care afectează oamenii din întreaga lume. Decesele legate de trafic sunt a opta cauză de deces pentru persoanele de toate vârstele – înaintea HIV/SIDA și a tuberculozei – și prima cauză de decese la copii și adulți tineri.

Atât din cauza modului în care sunt conduse, cât și a mecanicii din interiorul acestora, vehiculele electrice ar putea juca un rol important în a ne face drumurile mai sigure.

Deși cercetările academice în acest domeniu sunt limitate, dovezile sugerează că șoferii vehiculelor electrice sunt mai precauți în ceea ce privește conservarea energiei și, în consecință, conduc diferit.

Una dintre modalitățile de a economisi este de a conduce mai încet. Respectarea limitei de viteză la 100 de kilometri la oră, mai degrabă decât mersul mai rapid pe autostrăzi, economisește bateria. La fel și reducerea cantității de oprire-pornire a conducerii, accelerarea și frânarea mai ușoară.

Un alt aspect al unei mașini electrice, în special în călătoriile lungi, este să faci o pauză prelungită pentru a o încărca. În loc să umple doar un rezervor de benzină, șoferii de mașini electrice trebuie să aștepte în timp ce bateria se încarcă. Timpurile exacte variază în funcție de tipul de încărcător utilizat și de capacitatea bateriei, dar nu este neobișnuit ca șoferii de mașini electrice să aștepte o jumătate de oră până la o oră la o stație de service pentru o încărcare.

Mașinile electrice sunt mai sigure decât cele tradiționale

Dacă ai văzut vreodată semnele de pe autostradă care te roagă să „faci o pauză”, se referă la faptul că oprirea pentru reîncărcare și poate pentru o gustare sau o cafea te ajută să te concentrezi la călătorii lungi. Șoferii care fac pauze sunt mai atenți decât cei care nu fac asta.

Dar nu este vorba doar despre obiceiurile șoferilor. Există motive legate de modul în care sunt proiectate mașinile electrice care le fac mai sigure decât mașinile pe benzină.

Vehiculele electrice sunt mai sigure și datorită mecanicii acestora. Răspunsul virajului vehiculului este mai sigur, în special în condiții critice, cum ar fi evitarea unui accident atunci când se face un viraj prea rapid sau în caz de viraje dure pentru a evita un obstacol. Astfel, șoferul nu mai pierde controlul vehiculului atât de ușor.

Peste 90% din accidente se datorează unei erori umane. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, „se preconizează că accidentele din traficul rutier vor deveni a cincea cauză principală de deces până în 2030, dacă nu se iau măsuri”. Viitorii ingineri și cercetători de vehicule au multe de rezolvat.

În viitor, se așteaptă ca vehiculele să fie atât autonome, cât și electrice. În esență, acest lucru se datorează aspectelor de mediu – emisii reduse – și faptului că în câțiva ani se așteaptă ca costul vehiculelor electrice să fie similar cu vehiculele tradiționale.

Capacitățile de electricitate pe vehiculele electrice pot contribui la creșterea siguranței acestor vehicule, în detrimentul celor tradiționale. Acest lucru este foarte important, având în vedere afirmațiile că vehiculele autonome trebuie să fie de patru până la cinci ori mai sigure decât vehiculele standard pentru ca publicul să accepte această tehnologie.